;

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ БІЗНЕСУ

20.09.2019

Бізнес – це механізм, де всі елементи пов'язані між собою і взаємодіють: гравці ринку, продукти й послуги, співробітники, тренди, споживачі. Але за цих обставин бізнес існує в парадигмах: культурній, технічній, економічній, соціальній. Якщо змінюється парадигма, тренд або споживчі переваги, потрібно змінюватися і бізнесу. Але як це зробити?



ФОРМУЛА ЗМІН

Ні, це не чарівна куля-провісник, а чарівна формула змін Бекхарда-Глейчера. Вона не підкаже, коли конкретно потрібно впроваджувати зміни, але допоможе оцінити власні сили та готовність до них. Показово, що формула складається не з чисел, а з емпіричних даних. Ось тому вона і чарівна.

Розглянемо формулу докладніше:
D x V x F x Re> R зовнішнє + R внутрішнє
• D (Dissatisfaction) – рівень незадоволеності поточною ситуацією. Якщо колектив або власник всім задоволені, то впровадити зміни буде проблематично. Необхідною умовою змін є незадоволеність поточною ситуацією. Якщо вона відсутня, то потрібно її створити.
• V (Vision) – бачення майбутніх змін. Щоб тримати курс, потрібен орієнтир. Якщо однаково куди ви хочете потрапити, то однаково куди йти. Без чіткої вимірної мети компанії часто або кидаються в різні боки, або топчуться на одному місці. Хочете змінити місце розташування – намітьте місце призначення.
• F (First steps) – перші кроки до реалізації змін. Навіть якщо ви незадоволені станом справ і поставили собі за мету – якщо в її напрямку не будуть робитися перші кроки, то дуже скоро ентузіазм і запал можуть зійти нанівець. Дорогу здолає той, хто йде. Але для цього потрібен перший крок.
• Re (Resource) – ресурс. Зміна – це відстань, яку треба подолати бізнесу. Якщо бензину немає або мало, то авто не зрушиться з місця або зупиниться, не доїхавши до мети. Тому оцінюємо свої сили. Основні ресурси – це час, гроші, знання, вміння, навички, морально-вольові якості.
• R зовнішнє + R внутрішньо – зовнішній та внутрішнє опір змінам. Протидія змінам буде виникати завжди: особисті страхи та побоювання, тиск колективу, кон'юнктура, глобальні зміни. Важливо знайти точку опори і протидіяти їм.

Як працює формула змін? Якщо хоч один з множників дорівнює нулю, то і все вираз обнулюється, і ніяких змін не відбудеться. Зміни можливі, якщо добуток D, V, Re і F більше суми зовнішнього та внутрішнього опору.
І головне, якщо апгрейднути тільки один елемент, то повністю систему не змінити. Тому працювати потрібно комплексно, підібравши інструмент до кожного елементу системи.

 

МОДЕЛЬ CYNEFIN. ІНСТРУМЕНТ РІШЕННЯ ЗАВДАНЬ

Коли потрібно вирішити завдання, завжди простіше вдатися до готового рішення або минулого досвіду в аналогічних ситуаціях. Але що робити, якщо звичні способи та методи не працюють?
Щоб підбирати правильні рішення, потрібно навчитися визначати контекст, в якому знаходиться завдання. Відповідно до моделі CYNEFIN (валлійською позначає «середовище існування»), існує 4 контексти. Автор моделі Дейв Сноуден – колишній інженер IBM, консультант з питань управління.

 

  1. Простий контекст. Причинно-наслідкові зв'язки тут встановлені та однозначні. Це очевидні й зрозумілі ситуації, що вимагають простих рішень. Для цього цілком підійде минулий досвід управлінця або команди. Схема ухвалення рішень тут виглядає так: визначай – класифікуй (тобто зіставляй з наявним досвідом) – реагуй.
    2. Заплутаний контекст. Причинно-наслідкові зв'язки встановлені, але не однозначні та вимагають аналізу. Завдання може бути зрозумілим, але наявного досвіду команди не вистачає для вирішення. Необхідно запросити профільних фахівців. Схема ухвалення рішення така: сприймай – аналізуй – реагуй.
    3. Складний. Комплексні заплутані ситуації, у команди немає досвіду з такими завданнями. Для їх вирішення потрібна група вже не профільних фахівців, а експертів з побудови та перевірки гіпотез – вчених. Тільки експерименти дозволять перевести цю ситуацію в категорію заплутаний контекст. Схема ухвалення рішення – міряй – визначай - реагуй.
    4. Хаос. Причинно-наслідкові зв'язки відсутні. Нічого не зрозуміло, будь-які дії можуть привести до непередбачуваних результатів. Єдине правильне рішення – вийти з хаосу. Часто це відбувається через проби та помилки. Алгоритм ухвалення рішення – дій – визначай – реагуй.

Одна з причин неправильних рішень – це нездатність розрізняти контексти або плутати їх. Наприклад, приймаючи складний контекст за простий, можна вдатися до ілюзії керованості ситуації та вирішити, що минулий досвід і знання допоможуть в малознайомій ситуації. Тому одна з умов вірного рішення – визначення контексту, в якому ви перебуваєте, і вибрати вірну тактику виходу з неї.

Бажаєте бути в курсі наших новин?
Залишити заявку 4press.com 4press.com 4press.com